Stopnice

Stopnice nikakor niso le preprost element, namenjen zgolj prehajanju iz enega nadstropja v drugega. Poznamo vrsto različnih stopnišč, ki služijo najrazličnejšim namenom, nekatera pa sploh nimajo funkcionalne vrednosti, temveč služijo le za dekoracijo. Stopnice vidimo v hišah, stanovanjih, pisarnah in drugih zgradbah, prav tako jih uporabljamo zunaj, ob raznih objektih in na prostem. Spričo vseh teh dejavnikov se zdi, da je treba znati izbrati prave stopnice, če se odločamo za nakup le-teh. Izbira stopnišča pri gradnji ali prenovi zgradbe lahko v veliki meri vpliva na naše kasnejše počutje v prostorih, zato ni vseeno, kako se odločimo.

Tako kot pri drugi stanovanjski opremi tudi pri stopnicah velja, da moramo najprej gledati na funkcionalnost elementa, torej na njegovo uporabnost in koristnost. Ta je lahko zelo raznolika, vseeno pa ima vsak kos pohištva in vsak element v stanovanju svojo vlogo. Stopnice so v prvi vrsti resda namenjene prehajanju v prostore, ki niso v isti višini, a pri tem imamo še veliko drugih zahtev, ki jih na začetku nikakor ne smemo pozabiti ali zanemariti. Seveda je naša prva skrb ta, da bodo stopnice omogočile enostavno vzpenjanje in spuščanje med nadstropji, zato moramo najprej poskrbeti za to. Stopnišče mora biti torej dovolj veliko in ravno prav strmo, da omogoča lahko hojo. Nadalje pa moramo premisliti, kako bomo najpogosteje hodili po stopnicah, saj si še pred vgradnjo stopnišča lahko zelo olajšamo življenje v novih prostorih. Če bomo po stopnicah prenašali kupe perila, orodja ali drugih stvari, je dobro poskrbeti za to, da je hoja varna, tudi če ne moremo uporabljati rok za vzdrževanje ravnotežja. Stopnice bodo tako nekoliko daljše in širše, da na njih lahko stabilno stojimo in hodimo, ne da bi morali paziti na vsak korak. Če bodo stopnišče uporabljali starejši ali ljudje, ki težko hodijo po stopnicah, naj bodo te bolj položne, tako da vzpenjanje ne bo tako naporno. Pazimo še na materiale in morebitne dodatke, na primer preproge – površina naj ne bo drseča, temveč naj zagotavlja čim bolj stabilno in varno hojo.

Za vso stanovanjsko opremo in pohištvo pa tudi velja, da želimo novo pridobitev uporabljati kar se da dolgo, pri tem pa ne želimo, da bi se oprema zaradi dolgotrajne uporabe prehitro obrabila. Povrhu tega nam veliko pomeni enostavno čiščenje in vzdrževanje, kar pravzaprav zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Odločitve torej ne bomo obžalovali, če se odločimo za stanovanjsko opremo, ki se lahko pohvali z visoko kakovostjo. Tudi stopnice naj bodo narejene iz vzdržljivih materialov, vgradnja pa naj bo izvedena natančno in strokovno. Pri tem ne gledamo na ceno – višja začetna investicija se bo obrestovala v desetletjih brezskrbne uporabe, ko ne bo treba plačevati dodatnih stroškov za popravila ali nakup novih stopnic.