Stilno pohištvo za čudovito podeželsko hišo

Nikoli nisem razumela ljudi, ki si sezidajo svoj sanjski dom, nato pa ga opremijo s pohištvom, pri kateremu se takoj vidi, da je ceneno. Kako se lahko v takšnem domu sploh počutijo prijetno?

Ko sva z možem zgradila svojo hišo, sem se določila, da bo opremljena s pohištvom, ki bo imelo dolgo življenjsko dobo, predvsem pa bo izjemno kakovostno. Nobene želje namreč nisem imela, da bi morala pohištvo že po petih ali desetih letih menjati, ker je bilo pač slabe izdelave ter iz slabih materialov. Še manj pa mi je dišalo, da bi pohištvo po nekaj letih menjala zgolj zato, ker sem se odločila slediti modnim muham – ker sem opremila svoj dom tako, kot je trenutno moderno, čez desetletje pa bo ta stil videti že povsem »mimo«. Ne, hotela sem pohištvo, ki bo trajno, in za katerega bom v vsakem trenutku vedela, da je kakovostno.

Kljub temu, da stilno pohištvo za opremo doma trenutno ni najbolj priljubljeno, saj vsi težijo k nekim »floridskim« stilom, kjer je veliko bele barve, veliko ravnih linij in predvsem veliko praznine, sem takoj vedela, da želim v svojem domu ravno tega.

Morda je res, da moj dom zato ni videti kot z naslovnice revije z zadnjimi trendi v opremljanju doma, a gotovo bi bil primeren za naslovnico revije, ki govori o udobnem bivanju v hiši, ki daje občutek domačnosti. Verjemite, moja lesena miza in stoli, katerih naslonjala so izrezljana v zanimivo obliko vrtnic, so videti precej bolj domače kot bi bili stoli s kovinskimi nogami in sedalom iz plastike ob mizi, ki jo prekriva mrzlo steklo.

Stilno pohištvo v naš dom pristaja mnogo bolj kot moderno pohištvo tudi zato, ker je naš dom na podeželju. In če živih obdan z naravo, vanjo ne moreš vnašati stvari, ki tja ne spadajo. Ne, »kmečki« oziroma podeželski videz, za katerega kombiniramo masivno pohištvo in veliko mehkobe, je veliko boljši. V njem se lažje sprostiš ob zakurjenem kaminu, z nogami na mehki preprogi, s knjigo v roki.

Večino pohištva sem našla pri znanem slovenskem proizvajalcu, nekaj pa sem ga dala tudi izdelati. Pohištvo po meri je bilo potrebno predvsem za otroško sobo, saj sem želela masiven les in kakovost, kljub temu pa je bilo prav, da pomislim tudi na potrebe sodobnih otrok. Ti namreč s klasiko pogosto niso zadovoljni, zato jo je treba nekoliko prilagoditi – da lahko vanjo vkomponiraš vse moderne pogruntavščine, brez katerih mladina dandanes ne zna več živeti.