Sedežne garniture

Sedežna garnitura je središče vsake dnevne sobe. Zato je še toliko bolj pomembno, da izberemo takšno, ki bo zadovoljila vsa naša pričakovanja po kvaliteti, udobju in izgledu. Skoraj nihče od nas si ne more predstavljati dnevne sobe brez sedežne garniture.

Po napornem delavniku se vsi radi sprostimo na udobni sedežni garnituri ob gledanju novic, filmov ali priljubljene TV serije. Če je sedežna garnitura dobra potem se nam kaj kmalu zgodi da na njej celo zaspimo in se zbudimo naslednje jutro. Da se po prespani noči ne zbudimo z bolečinami po telesu je dobro izbrati kvalitetno sedežno garnituro. Pri nakupu sedežne garniture pa se nam poraja veliko uprašanj. Kako velika naj bo sedežna garnitura, iz kakšnega materjala naj bo, kakšne barve, oblike in tako naprej. Pri velikosti sedežne garniture ni nobene omejitve, izbira je vaša. So pa tukaj šteti pomembni dejavniki kot so: število uporabnikov, velikost in starost uporabnikov, velikost in oblika prostora..

Mlade družine imajo rade dokaj veliko družinsko garnituro saj tako lažje uživajo večere ob televiziji skupaj. Pomembno je da sedežna garnitura ni premajhna, saj če so uporabniki veliki je garnitura hitro ne udobna in slaba za sprostitev.

Nekoliko bolj pomembno je vprašanje iz kakšnega materiala naj bo sedežna garnitura. Izbor je odvisen predvsem od denarja, ki ga imamo na razpolago in namen sedežne garniture. Zaradi kakovostnega materiala, sedežna garnitura veliko pridobi na ceni saj je od njega odvisna tudi življenska doba garniture. Poznamo veliko materialov sedežnih garnitur, najbolj znane pa so usnjene garniture.

Usnje je naravni material in prav te naravne lastnosti ga naredijo domačega in prijetnega. Kakovostno usnje tudi diha in absorbira telesno vlago. Usnjenena garnitura prilagaja svojo temperaturo temperaturi telesa. Pri usnjenih sedežnih garniturah lažje čistimo majhne madeže, saj jih preprosto obrišemo z vlažno krpo. Če pa so madeži večji je priporočeno uporabljati različna čistila za usnje. Pri čiščenju je prepovedana uporaba čistil, ki vsebujejo aceton, alkohol, bencin, ali čistil ki vsebujejo nitro. Življenjska doba usnja oziroma usnjene sedežne garniture je precej dolga, točno pa jo je težko določiti. Nanjo v prvi vrsti pomembno vpliva kakovost usnja, način uporabe, pogostost vzdrževanja in razmere v prostoru v katerem je izdelek. Usnjeno oblazinjeno pohištvo mora biti od radiatorja oddaljeno vsaj 50cm, od peči najmanj 70cm in od kamina ali štedilnika vsaj 150cm.

Zelo dobro prodajane so tudi sedežne garniture, ki jih lahko raztegnemo in s tem povečamo prostor za spanje ali počitek. Navidezno majhna sedežna garnitura se v trenutku poveča na kakovostno ležišče in že je pripravljena za uporabo. Po vsej verjetnosti se je tudi vam že naredilo, da so nepričakovano prišli obiski. Zaradi pomanjkanja prostora niste vedeli kje bi prespali. To se vam ne bo več zgodilo saj iz sedežne garniture lahko naredite prestižno ležišče. Po prespani noči pa garnituro preprosto pospravite in že imate nazaj vašo staro sedežno garnituro, primerno za ogled televizije in druženje z družino ali prijatelji.