Prednost nakupa računalniškega sistema

Pri nakupu osebnega računalnika se vedno znova soočamo z različnimi težavami, še posebej če na področju računalništva nismo najbolj domači. Izbira je namreč zelo široka, že če se osredotočimo na točno določene specifikacije računalnika, kaj šele, če niti ne vemo, kakšen računalnik za svoje potrebe potrebujemo. V obeh primerih pa imamo možnost, da kupimo celovito sestavljen računalniški sistem, ali pa da sistem sestavimo sami, po delih oziroma komponentah. Obe opciji imata svoje prednosti in slabosti.

Za začetnike je sploh priporočljiv nakup računalniškega sistema v kompletu, saj je izbira tako veliko lažja (a ne omejena), pa tudi razumevanje zmogljivosti računalnika ne terja veliko poduka. Računalniki so razvrščeni v cenovne razrede, ki približno označujejo tudi njihovo zmogljivost, čeprav to ni vedno nujno. Pri sestavljenih kompletih bodo prodajalci znali svetovati, kater sistem bo najbolje zadostil potrebam posameznika, predvsem pa se takšni kompleti priporočajo tistim uporabnikom, ki niso preveč zahtevni, saj vsestranska strojna oprema poskrbi za široko uporabnost, medtem ko pri nakupu posameznih komponent lahko prilagodimo zmogljivost na posameznem področju. Računalnik v kompletu vsebuje vse, kar povprečen uporabnik potrebuje za domačo rabo – pod ohišjem se torej skrivajo vse potrebne komponente (pa tudi prostor za dodatne in nadgradnje), poleg tega je v prodajni ponudbi poleg računalnika samega še vsa potrebna periferija, torej še zaslon, miška, tipkovnica, zvočniki … Takšni kompleti so med seboj združljivi oziroma kompatibilni, tako kot tudi vse komponente v računalniku. Če sistem sestavljamo sami, moramo biti zelo pozorni na kompatibilnost posameznih komponent in se lahko hitro zgodi, da kupimo napačne enote, kar se pri nakupu kompleta ne more zgoditi. Dodatna prednost sestavljenih računalniških kompletov je garancija, ki pokriva celoten sistem. Garancija je navadno enotna in velja za vse komponente, medtem ko pri sestavljanju računalnika vsaka komponenta pomeni tudi različne garancijske pogoje.

Računalniški kompleti morda res niso tako prilagodljivi, kot če bi vse komponente izbirali sami, a za povprečne uporabnike so takšni sistemi odlična izbira, saj pokrijejo široko polje uporabnosti. Seveda pa je cena za sestavljen računalniški komplet pogosto nekoliko višja, kot če bi se sestavljanja lotili sami. Res pa je, da razliko v mnogih primerih pokrijejo prej naštete prednosti, razen če za vami stoji zanesljiv in ugoden računalniški servis.