Poganjalci

Izbira poganjalcev je pestra in hkrati zahtevna, saj se v množici ponudbe kupci velikokrat preprosto izgubijo.

Odločitev je lažja, če imamo dobro predstavo o tem kakšne karakteristike poganjalca želimo. V veliko pomoč so reference staršev, katerih otroci so svet poganjalcev že odkrili ali pa celo prerasli, kar je še posebno dobrodošlo, ko si želimo ustvarit celoten načrt, kako otroku prek izkušnje s poganjalcem, pomagati osvojiti veščino obvladovanja kolesa.

Dileme, ki se ob nakupni odločitvi pojavljajo so lastne večini staršev. Pogosta, praktično vse prisotna je dilema višini investicije oz za kateri cenovni razred se je modro odločiti. Pravilnega odgovora tu preprosto ni, saj je optimalna izbira vedno individualno pogojena in kot taka edina pravilna. Nekateri prisegajo na nizki cenovni razred, pri tem se zavedajo otroški razposajenosti, ki poganjalec potem, ko se z njim neha prevažati, preprosto spusti iz rok. V primeru, da seštevek poškodb dosežejo nepopravljive in nesmiselne vsote, se preprosto odločijo za nov poganjalec. Druga skrajnost je poganjalec visokega cenovnega razreda, narejen iz kvalitetnejših materialov, ki pomenijo zagotovilo za večjo odpornost na otroško razposajenost in brezbrižnost. Odločitev za višji cenovni razred poleg boljših lastnosti, dodatno podpira misel in namen, da bo poganjalec, ko bo otroku postal premajhen, lahko razveselil naslednjega nadebudneža ali celo več generacij nadebudnežev.

Ne glede na cenovni razred in ostale pomembne nakupne dileme mora biti pri izbir v prvi vrst varnost in zadovoljstvo otroka.

Velika napaka, ki jo pri tem starši oz kupci poganjalcev naredijo je pretiravanje z veličino, češ »bo še zrasel«. (Pre) Velik poganjalec je lahko otroku neobvladljiv, kar ima za posledico neljube padce in poškodbe. Poganjalec mora biti otroku ustrezne velikost, nič drugače kot čevelj. Poleg velikosti se velikokrat spregleda težo poganjalca. Otrok mora poganjalec zlahka poganjati brez prevelikega napora. V pomoč nam bo otrokov preizkus, zelo dobra referenca je preizkus dveh različno težkih poganjalcev.

Kolesa so naslednja dilema. V grobem se izbira deli na polna kolesa in kolesa z zračnico. Polna kolesa imajo prednost konstante trdote, pri kolesih z zračnico je potreben nadzor po potrebi krpanje ali zamenjava. Zahtevnost vzdrževanja koles z zračnico se poplača z udobnejšo vožnjo za otroka, zagotavljanju boljšega oprijema in posledično boljšo varnostjo.

Ležaji so naslednja lastnost, ki poganjalce deli med boljše in slabše. Kakovost ležajev najlažje preizkusimo tako, da poganjalec dvignemo od tal in zavrtimo kolo. Kakovostna kolesa se ob uporabi enake sile vrtijo dlje časa. Posledično od otroka zahtevajo manj napora, udobnejša je vožnja, življenjska doba poganjalca z kakovostnimi kolesnimi ležaji je bistveno daljša.

Okvir, dizajn in material iz katerega je izdelan ima veliki vpliv na lastnosti poganjalca. Lesen okvir predstavlja prvotno in originalno izvedbo, zagotavlja dober kompromis lastnosti kot so izgled, lahkotnost, prestižnost izgleda. Kovinski okvir je trpežnejši ter manj zahteven za vzdrževanje, slabost je teža. Prestižne materiale predstavlja aluminij, je lahek odporen na korozijo.