Pegasti badelj

Počasi prihaja pomlad, čas ko se bomo poslovili od težke in mastne hrane in bolj lahkotno vstopili v bolj sončne in sveže dneve. Čeprav je bil za marsikoga pravi užitek prisostvovati na obilnih božičnih pojedinah in pravi dogodek peka krofov, pa vsi vemo, da je to pustilo posledice na naših jetrih, ki nam niso najbolj hvaležne. Posledice, ki jih je praznična prehrana pustila na naših jetrih so vidne in sicer se kažejo z utrujenostjo, glavoboli, srbenjem kože, tiščanjem pod desnim rebrnim lokom, pojavijo se motnje v presnovi, ki se kažejo s trebušno debelostjo, inzulinsko rezistenco, visokim holesterolom in visokim krvnim tlakom. Če imate znake podobne tem, so vaša jetra povečana oziroma zamaščena in potrebno jih bo razstrupiti. V tej misiji pa vam bo v največjo pomoč pegasti badelj.

Prvi korak pri razstrupljanju jeter je izogibanje alkoholu, transmaščobnim kislinam, ki jih najdemo v margarini in refiniranih oljih, kot je sončnično olje, ki ga najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu, zato proč z njimi. Odpovedati pa se boste morali tudi sladkorju in beli moki, ki v telesu deluje popolnoma isto kot sladkor. Lahko pa pijete črno kavo, še celo zelo priporočljiva je. Prav tako je priporočljiva limonada (seveda brez sladkorja) oziroma zeleni čaj z limono. Odlična spomladanska živila za čiščenje jeter so še artičoke, radič, rožmarin, peteršilj, kurkuma in regrat. Vse kar je malce grenko. Od vseh rastlin in naravnih pripravkov, pa daleč najbolje jetra razstruplja in čisti pegasti badelj.

Pegasti badelj morda bolje poznate pod domačim imenom marijin osat ali bodeča neža. V zdravilstvu ga uporabljajo že tisočletja, z napredkom znanosti pa je sedaj tudi jasno zakaj. Pegasti badelj namreč vsebuje silimarin, ki spada med flavonoide in ugodno deluje na zdravje jeter. Silimarin pomaga pri regeneraciji jeter, jetra so namreč eden redkih organov, ki ima sposobnost samoregeneracije. Deluje tako, da utrdi steno jeter in s tem prepreči vstop strupov. Pegasti badelj je tako zelo učinkovit, da deluje celo pri zastrupitvah.

Pegasti badelj lahko kupite v obliki olja, tinkture, kapsul ali semen iz katerih si naredite čaj.