Papir 180g

Kaj pomeni oznaka na pakiranju papir 180g? Oznaka pomeni, za koliko gramski papir gre oziroma kakšno težo ima en kvadratni meter tega papirja. Nekateri tej oznaki pravijo tudi gramatura. Običajni bel pisarniški papir, ki ga navadno uporabljamo za tiskanje dokumentov, je okrog 80 gramski (oznaka 80g), lahko pa ima tudi višjo ali nižjo gramaturo. Načeloma velja, da višja kot je številka, za bolj kompakten in trden papir gre.

To pomeni, da ima na primer karton gramaturo večjo kot običajni pisarniški papir. Kot že povedano, ima ta navadno oznako 80g, dobi pa se tudi pisarniški papir z gramaturo 60g, 70g ali pa več kot 80g, recimo 90g. Lepenka na primer, ki je še bolj debela od kartona, ima gramaturo večjo kot 450g, to pomeni, da je teža kvadratnega metra lepenke velja od 450 gramov.

Manjša gramatura pomeni večjo vpojnost vlage in manjšo trdoto, zato pisarniški papir z zelo nizko gramaturo ni najboljši za tiskanje. Časopisni papir ima sicer navadno oznako 45g in vsi vemo, kako zelo tanek je. Kadar na primer tiskamo kaj bolj pomembnega, je bolje izbrati papir z večjo gramaturo. To velja sploh za fotografije, ki bodo na boljšem papirju videti tudi bolj kvalitetno.

Papir 180g je tako primeren tudi za tiskanje fotografij. Vedno več ljudi jih namreč tiska kar doma, sploh, če imajo dovolj zmogljiv in primeren tiskalnik, ki je kos tej nalogi. Če je papir težji oziroma ima večjo gramaturo, se bo tudi veliko manj zvijal, robovi se bodo manj privihali in podobno, kar se lahko pri tiskanju včasih zgodi.

Če želite kvaliteten papir, je papir 180g primeren, saj gre za debelejši papir, ki je primeren tudi za tiskanje fotografij. Sicer strokovnjaki v ta namen priporočajo papir z gramaturo, ki je nad 170g, to pomeni, da je teža papirja na kvadratni meter večja od 170g.