Nasveti za sklenitev prve najemniške pogodbe za vašo nepremičnino

Najemništvo prinaša obilo pozitivnih posledic. Ne samo, da pridobite reden mesečni priliv, temveč poskrbite tudi za vzdrževanje in ohranjanje cene nepremičnine. Nenaseljena zgradba namreč izgublja vrednost iz dneva v dan. Neogrevane sobe pridobijo veliko vlage, kar posledično prinaša plesen, vodne madeže in postopen odpad ometa. Neredno čiščena in vzdrževana tla pa lahko prinesejo obilo dodatnih stroškov. Pred dokončno odločitvijo za sprejem novih stanovalcev, se raje posvetujte z nepremičninsko agencijo.

Zakaj najeti agencijo?

Oddaja stanovanj v Mariboru ali drugih mestih, kot sta Ljubljana ali Celje, je precej enostavnejša kot na podeželju. Omogoča vam veliko več manevrskega prostora in zastavljanje višje najemnine. Oglas za lahko ustvarite sami na različnih spletnih straneh, ali pa se posvetujete z agencijo, kateri prepustite vse komplikacije glede sestave pogodbe, postavljanju pogojev, ustvarjanja oglasa za nepremičnino in podobno. Pred celotnim postopkom pa morate poskrbeti za nekaj podrobnosti, ki bodo zvišale vrednost nepremičnine in posledično dvignile najemnino.

Preučitev stanja in hitre izboljšave

Najprej preučite obstoječe stanje, saj želite iztržiti čim več denarja. Sami ali pa s pomočjo agencije preučite delovanje vodovodnih in odtočnih cevi, stanje armatur, pohištva in različnih dodatkov ter kvaliteto ogrevanja oziroma hlajenja. Stanovanje ne sme imeti plesni ali posledic vlage, saj to lahko predstavlja podlago za predčasno prekinitev pogodbe. Preglejte tudi, da vsi gospodinjski aparati delujejo brezhibno. V primeru manjših okvar poskrbite za popravilo še pred prvim obiskom potencialnih najemnikov. Popišite vse pohištvo, aparate in posamezne elemente, saj ne želite kasnejših komplikacij z najemniki.

Določitev višine najemnine in pregled plačilne sposobnosti najemnikov

Višino najemnine določite sami glede na stanje na trgu, kvaliteto ter velikost nepremičnine. Oddaja v večjih mestih, kot so Ljubljana In Maribor naj vsebuje tudi preučitev plačilne sposobnosti potencialnih kandidatov. Pri tem zahtevajte reference od prejšnjih lastnikov, staršev ali znancev. Pomembno je, da vam plačajo določeno aro, ki bo tudi pogoj za njihovo primerno obnašanje v stanovanju ter bo preprečila predčasno prekinitev pogodbe.

Leave a Comment